Veulen

Vlak na de geboorte zal het veulen proberen te gaan staan, nadat het door de moeder is schoongelikt. Het is goed dat het bij het vinden van de uier door mensenhanden geholpen wordt (hoewel het natuurlijk het mooiste is dat het veulen de uier op eigen kracht vindt), zodat het dier al meteen met mensen in contact komt.

De eerste melk die het krijgt heet ‘biest’ en bevat veel eiwitten en allerlei afweerstoffen tegen infectieziekten. Deze melk is daarom belangrijk voor het veulen. Zelfs als de merrie bij de bevalling overleden is, kan deze melk nog goed gebruikt worden. De biest kan eventueel voor calamiteiten ingevroren worden.

De eerste donkerbruine tot zwarte ontlasting van het veulen wordt darmpek genoemd en moet zo snel mogelijk worden geloosd om koliek te voorkomen. Omdat de biest laxerend werkt, is de afvoer ervan meestal geen probleem. Als de darmpek na een uur of zes tot acht nog niet is gekomen, is het goed de dierenarts te laten komen, die de darmpek eenvoudig kan weghalen.

Jonge VeulenJong veulen in wei

Na een paar dagen kan het veulen naar de andere paarden in de wei worden gebracht. De eerste zes maanden wordt het veulen gevoed met moedermelk en leert het hoe het moet grazen. Daarna wordt het gespeend (dit mag vanaf zo’n vier maanden) en noemen we het geen veulen meer maar een jaarling of een enter.

Vanaf het derde jaar is een paard volwassen en mag het worden bereden of mag het werken.

Als veulen kan het dier al veel leren, zoals het accepteren van het halster, het aan de longe (touw waaraan een paard wordt gedresseerd) lopen, het vastgebonden staan, het in de trailer gaan, het optillen van de voeten, enz.. Na het spenen kan het veulen leren aan de hand te wandelen en te stoppen en kunt u het kennis laten maken met het verkeer en andere nieuwe dingen, waarbij het veulen al doende de commando’s leert.

Belangrijk is dat het veulen vanaf het begin de mens als meerdere erkent en doet wat deze wil.

Dit is in feite al het begin van het africhten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *